När man surfar runt på nätet kan man ofta upptäcka att vissa hemsidor ser bättre ut än andra. Om man väl har lyckats skapa en hemsida som har en bra sökmotoroptimering och marknadsföring måste man också ta hand om besökarna och det är detta många misslyckas med. Om sajten är svår att navigera på kommer besökarna inte att använda den även om innehållet är intressant. Information finns ofta på andra ställen och då väljs en svårnavigerad sajt bort.

Ska inte behöva tänka

När en besökare går in på en sajt är det ungefär som att byta bil. Om man byter bil från ett märke till ett annat kan man köra direkt utan att behöva lära sig mer eller ta körkort igen. Det ska vara precis likadant när någon besöker en sajt för första gången. Som besökare ska man inte behöva tänka utan sajten ska gå att hantera intuitivt.

Att uppnå mål

När man skapar en webbdesign bör man som designer ha som mål att kunden ska kunna uppnå sina mål med sajtens design. Om det innebär att man som designer får skapa en absolut megahäftig sajt är det bonus men den chansen är inte så stor. Det viktiga när man skapar en design är att besökaren får en bra upplevelse och att det är lätt för en besökare att göra det som kunden har som mål. Det ska vara lätt att handla, beställa bilservice eller spela spel. När man designar en hemsida kan man sätta upp en lista med prioriteringar och den kan se ut såhär:

  • Sajten ska vara användarvänlig och lättnavigerad. Den ska vara enkel att hantera.
  • Budskapet ska vara tydligt. “Köp vår design och få en bättre sajt.”
  • Den ska se likadan ut i alla webbläsare. Det är bra att ta hänsyn till eftersom det finns flera läsare på marknaden.
  • Webbdesignen ska attrahera en bred massa och passa kunden
  • Sajten ska vara sökmotoroptimerad.

Kunden och designern måste vara överens

Ett av de största problemen som webbdesigner är att man ofta inte gillar samma saker som kunden. Man kan behöva vara ärlig mot sig själv och förstå att man har fel, men ofta bör man som designer tänka på att det man levererar är mer än en design som kunden ska tycka om. Den design som levereras ska ha ett syfte och fylla en funktion och om kunden vill ha en rosa sajt med blå, svårläst text, kommer troligen sajten inte att få någon annan funktion än att besökaren får ont i huvudet och börjar undra hur företag och designer tänkt som beställt och skapat sajten.

Vid designen är det ofta bra att låta en kund vara med till en viss gräns. När det gäller skuggor, kontraster, färger med mera måste kunden förstå att man har anlitat en designer och att man vill uppnå ett bra slutresultat. Om kunden gillar rosa och blått är det inte lika viktigt. Till 99 % designar man faktiskt sajten för kundens kunder och resultatet som kunden vill nå. Om en kund sätter igång och börjar ta över designen måste man våga säga stopp och berätta att vissa färger inte går ihop med mera. Om för mycket skuggor och liknande läggs in kan både enkelhet och användarupplevelse bli förstörd. Om kunden inte är beredd att backa ner kommer resultatet att bli lidande och designern riskerar att klandra sig själv eftersom man inte gör sitt bästa om en kund kör över en. När det gäller stora beslut som färger och andra viktiga designelement måste man som designer tala om att kunskapen måste gälla, och inte frågan om att kunden gillar just rosa och blå färgtoner.